Pienyrittäjä - sijoita yritykseesi

 
 
 
technology-2847357 copy.jpg
 
 

Hyvät verkkosivut ovat pienyrittäjälle elintärkeät

Yrittämiseen liittyy valtava määrä erilaisia kuluja, osa kertaluontoisia ja osa jatkuvia. Tulot vaihtelevat ja moni pyrkii varmasti minimoimaan menoeriä mahdollisimman paljon, erityisesti yrityksen alkuvaiheessa. Verkkosivut eivät välttämättä ole listan ylimpänä silloin kun suunnittelee pakollisia investointeja. Niinpä kun laittaa tarjouspyynnön omista sivuista menemään, voi saatu tarjous tuntua yllättävän suurelta kustannukselta. Verkkosivut ovat kuitenkin yksi niistä välttämättömistä asioista joista ei kannata tinkiä.

 

Panosta responsiivisuuteen

Liiketoimintaa harjoittaville internetistä on tullut yhä tärkeämpi markkinointi- ja myyntikanava. Siinä missä vielä 10 vuotta sitten verkkosivut olivat mukava lisä, nykyisin ne ovat elintärkeät. Sen lisäksi että yhä useampi käyttää internetiä päivittäin, niin myös sen käyttötavat ovat muuttuneet. Puhelimesta on tullut yhä suositumpi selausväline - myös suomalaisille. Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2017 68% 16-89-vuotiaista käytti internetiä matkapuhelimella, 16-34-vuotiailla vastaava osuus on jo 93%. Myös Noita Digitalin kävijöistä yli puolet vierailivat sivustolla mobiilisti.

 
 

Data: Noita Digitalin verkkosivujen kävijätilastot 1.1.2018 - 23.7.2018
 

Nämä luvut mielessä pitäen olisi tärkeää että verkkosivut ovat ketterät ja toimivat – laitteella kuin laitteella. Responsiivisuus, mobiilioptimointi ja käyttäjäystävällisyys auttavat erottautumaan kilpailusta sekä tarjoamaan potentiaalisille asiakkaille miellyttävän selauselämyksen. Responsiivisuudella tarkoitetaan sivuston mukautumista eri päätelaitteisiin, kuten älypuhelimeen tai tablettiin. Responsiivisesti toteutettu verkkosivusto tunnistaa millä laitteella sivustoa käytetään ja mukauttaa sisällön, ulkoasun sekä toiminnallisuudet kyseiselle laitteelle sopivaksi. 

Myös mobiilioptimointi tulee jatkuvasti tärkeämmäksi. Johtava hakukoneyritys Google on ilmoittanut siirtymisestä mobiilisivuja suosivaan hakuun. Tämä tarkoittaa sitä että Googlen algoritmit käyttävät ensisijaisesti verkkosivuston mobiiliversion sisältöjä ja rakennetta muodostaessaan rankingia. Sivuston Google-ranking (eli hakutulosten järjestys) puolestaan vaikuttaa olennaisesti sivujen löydettävyyteen ja siten myös kävijämääriin. Onkin äärimmäisen tärkeää huolehtia mahdollisimman nopeasti siitä, että verkkosivusi toimivat halutusti myös mobiililaitteilla.

 
 
background-2846221_1920.jpg
 
 

"Don't make me think" 

Responsiivisuus ja mobiilioptimointi ovat tärkeä osa käyttäjäkokemusta, mutta käyttäjäystävällinen suunnittelu on muutakin kuin vain teknologisia toimenpiteitä. Se on kokonaisvaltainen periaate jossa luodaan tukeva pohja miellyttävälle käyttökokemukselle. Digitalisaation mukanaan tuoma jatkuva informaatiotulva syö kallisarvoista aikaa, eikä käyttäjillä ole kärsivällisyyttä etsiä tietoa.  Sen lisäksi mm. hitaasti latautuvat sivut, huonosti toimivat valikot ja liiallinen vaihtoehtojen määrä aiheuttavat turhautumista ja sivuilta poistumista. Hyvin suunniteltu verkkosivusto toimii ns. itsestään selvällä tavalla, ja vaatii mahdollisimman vähän toimenpiteitä käyttäjältä. Käyttäjän tehtävänä ei ole selvittää millä logiikalla sivusto toimii, vaan suunnittelun tulisi vastata käyttäjän tarpeita. Kuten käytettävyyden asiantuntija Steve Krug tiivistää: käyttäjän ei tulisi joutua ajattelemaan.

 
 

 

Voiko halvalla saada hyvät verkkosivut?

Internetissä on saatavilla lukuisia eri palveluita jotka tarjoavat näennäisesti ilmaisia kotisivuja. Yrittäjän näkökulmasta nämä ovat kuitenkin huono vaihtoehto. Asiakas muodostaa usein ensivaikutelman yrityksestäsi verkkosivujen perusteella. Kömpelöt verkkosivut luovat kielteisen ensivaikutelman sekä synnyttävät mielikuvan huonosta työnlaadusta, vaikka todellisuudessa osaamisesi ja tuotteesi olisivat loistavia.

Näennäisesti ilmaiset sivustot eivät ole ilmaisia, vaan kulurakenne perustuu sivuillasi näkyviin mainoksiin jotka on usein sijoitettu käyttäjää häiritsevästi. Jos ideana on myydä sinun tuotteitasi niin miksi ihmeessä haluaisit toisten mainoksia sivuillesi? Usein ilmaisiin verkkosivuihin muodostuu lisäkustannuksia sitä mukaa kun sivujen toimivuutta yrittää parantaa. Esimerkiksi oman domainin hankkiminen maksaa, samaten mainosten vähentäminen/poistaminen. Lisäksi ilmaisten sivujen ulkoasua ei voi välttämättä muokata ollenkaan ja toiminnallisuudet ovat hyvin rajalliset - etenkin mobiilipuoli on monesti heikko. 

Kuten edellä todettiin, käyttäjän näkökulmasta oleellista on helppous. Ilmaissivustoilla on usein huono käytettävyys, joka puolestaan johtaa asiakaskatoon – varsinkin kun kilpaileva sivu on vain parin klikkauksen päässä. Halvat sivut voivat siis tulla pitkällä aikavälillä todella kalliiksi.

 
 
Köyhällä ei ole varaa halpaan.
— Vanha suomalainen sananlasku
 
 

 

Tehdäkö itse, vai palkata ammattilainen?

Verkkosivut voi tietenkin myös rakentaa itse. Internetistä löytyy monia eri alustoja, sekä oppaita siihen. Moni saattaa miettiä, että pääsee halvemmalla kun tekee itse. Kannattaa kuitenkin miettiä myös oman ajan arvoa; aikasi on aina arvokasta, ja yrittäjänä aikasi on kultaakin kalliimpaa! Verkkosivuston rakentamiseen uppoaa helposti valtavasti aikaa, varsinkin jos joutuu opettelemaan uuden alustan käyttöä ja tutustumaan erilaisiin suunnitteluperiaatteisiin. Olisiko tämä aika käytetty paremmin liiketoiminnan sellaisissa osa-alueissa joita vain sinä itse voit tehdä? Tehdessä oppii, mutta työn ensimmäinen versio ei usein ole se paras versio, ja kun kyse on verkkosivuistasi haluat varmasti tarjota asiakkaille parhaan mahdollisen kosketuksen tuotteisiisi sekä palveluihisi. Palkkaamalla ammattilaisen saat laadukasta ja nopeaa työtä, ja voit keskittyä hoitamaan liiketoimintaasi ja näin investoida itseesi vielä enemmän. Noita Digitalilla rakennamme verkkosivut nopeimmillaan 3 päivässä, laadusta tinkimättä. Lisäksi asiakkaan perehdyttäminen on meille tärkeä osa työtämme; uskomme tiedon jakamiseen ja kannustamme asiakkaita ottamaan omat verkkosivunsa hallintaan. Siksi sivujen luovutuksen yhteydessä annamme 2 tunnin henkilökohtaisen ohjauksen sivujen käytöstä, niin että pystyt jatkossa päivittämään sivujasi itse. Näin saat parhaat puolet molemmista vaihtoehdoista; ammattilaisten työn laadun sekä nopean palvelun, ja mahdollisuuden hoitaa jatkossa verkkosivujasi omatoimisesti.

 

Jos tuntuu siltä että olisi aika päivittää verkkosivusi, niin ota yhteyttä!

 

 

 
beach-2178841_1920.jpg
 
 

Ps. Jäitkö miettimään mitä tarkoittaa hakukoneoptimointi ja miksi se on tärkeää? Käsittelemme tulevissa blogikirjoituksissamme myös hakukoneoptimoinnin perusteita. Tilaa uutiskirje niin pysyt ajan tasalla julkaisuistamme!